AJDA

AJDA

AJDA

Nekateri še pomnijo, kako je nekoč skoraj tretjino slovenskih polj pokrivala ajda. Znanilka jeseni je polja prebarvala v rožnato bele cvete in dala slovenski kulturni krajini posebno preobleko. Gre za žitarico, ki je bila prenešena v naše kraje iz Rusije in Ukrajine, tja pa je prišla iz Butana, Nepala, Indije in Pakistana. Prvi so jo želi v Junanu na Kitajskem. Na območju Slovenije je bila prvič omenjena leta 1426 in pri nas je pognala globoke korenine. S svojo hranljivostjo je torej od začetka 15. stoletja postala ena najpomembnejših poljščin, ajdova kaša in ajdovi žganci pa slovenska nacionalna jed. Po njej smo poimenovali na Slovenskem pogane – ajdi, po njej se imenujejo kraji, kot sta Ajdovščina in Hajdina, o njej prepevamo ljudske pesmice – “Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori”. Ajda je postala priljubljeno ime za prelepa slovenska dekleta.

M. P.

Ta stran uporablja piškotke. več informacij

Če jih ne dovolite, stran morda ne bo delovala pravilno. Ali jih želite omogočiti?

zapri