AJDA
Nekateri še pomnijo, kako je nekoč skoraj tretjino slovenskih polj pokrivala ajda. Znanilka jeseni je polja prebarvala v rožnato bele cvete in dala slovenski kulturni krajini posebno preobleko. Gre za žitarico, ki je bila prenešena v naše kraje iz Rusije in Ukrajine, tja pa je prišla iz Butana, Nepala, Indije in Pakistana. Prvi so jo želi v Junanu na Kitajskem. Na območju Slovenije je bila prvič omenjena leta 1426 in pri nas je pognala globoke korenine. S svojo hranljivostjo je torej od začetka 15. stoletja postala ena najpomembnejših poljščin, ajdova kaša in ajdovi žganci pa slovenska nacionalna jed. Po njej smo poimenovali na Slovenskem pogane – ajdi, po njej se imenujejo kraji, kot sta Ajdovščina in Hajdina, o njej prepevamo ljudske pesmice – “Po Koroškem po Kranjskem že ajda zori”. Ajda je postala priljubljeno ime za prelepa slovenska dekleta.
M. P.