ANTON TOŽBAR – ŠPIK

ANTON TOŽBAR – ŠPIK

Anton Tožbar – Špik je bil eden od znamenitih trentarskih gorskih vodnikov in lovcev. Življenje v ozki ledeniški dolini reke Soče je bilo trdo in neizprosno. Narava je v tem delu Slovenije nebeško lepa, preživetje pa je še danes silno zahtevno. Divji možje iz Trente so na Kranjskem predstavljali strah in trepet, celo državni lovci jih niso radi srečali.

Ker so medvedi ogrožali drobnico, so jih Trentarji iztrebili. 24. aprila 1871 se je osem trentarskih lovcev odločilo, da pokončajo še zadnjo mrcino, ki lomasti naokoli. Eden od lovcev je bil Anton Tožbar – Špik. Ko je medveda našel, ga je ustrelil v tilnik in prsi. Po drugem strelu je 300-kilogramska zverina padla po tleh. A medved se je nenadoma pobral in lovca napadel. V neenaki borbi je medved Tožbarju odgriznil spodnjo čeljust in jezik, mu obgrizel nogo in zasadil ostre kremplje v ramo. Nato pa je smrtno ranjen poginil. Prvi vodnik dr. Juliusa Kugyja, Anton Tožbar, pa je kljub strašnim poškodbam preživel. Od takrat je nosil ruto čez obraz, težko govoril in trpel hude bolečine. Trden kot skala je živel še nadaljnjih 20 let, ko ga je pri sekanju drevja pokončala smreka.

Tako kot je bila trdna Tožbarjeva volja do življenja, tako trden je slovenski rod, ki je za preživetje v tisočih letih premagal vsako oviro.

Več o trentarskih gorskih vodnikih lahko preberete tule: https://www.gore-ljudje.net/novosti/83059/

M. P.

Ta stran uporablja piškotke. več informacij

Če jih ne dovolite, stran morda ne bo delovala pravilno. Ali jih želite omogočiti?

zapri