6. čezmejno srečanje v Vratih minilo v prijetnem vzdušju

6. čezmejno srečanje v Vratih minilo v prijetnem vzdušju

6. čezmejno srečanje v Vratih minilo v prijetnem vzdušju

18. junija je v dolini Vrata pod Triglavsko severno steno potekalo 6. čezmejno srečanje Slovencev iz zamejstva in matične domovine. Srečanja so se udeležili koroški Slovenci, Slovenci iz Kanalske doline ter iz matične domovine.

Ob 9. uri smo se zbrali pred kapelo Sv. Cirila in Metoda v Vratih, kjer so navzoče nagovorili Mateja Cuznar Zadnik, direktorica zavoda SiKult, Irena Lačen Benedičič, nekdanja direktorica Slovenskega planinskega muzeja, dr. Tit Potočnik, direktor Triglavskega narodnega parka, Marko Kopač, podžupan občine Kranjska Gora in Simon Triessnig iz Loč na Koroškem, pobudnik čezmejnih srečanj.

Vse obiskovalce je nato proti izviru Triglavske Bistrice popeljal Grega Berce, predsednik domačega Planinskega društva Dovje – Mojstrana. Pod Steno je prijetno planinsko družbo nagovorila Natalija Štular, kustosinja pedagoginja iz Slovenskega planinskega muzeja in zanimivo predstavila zgodovino osvajanja Stene in pomen Triglava za slovenstvo.

Po povratku v dolino Vrata je sledil kulturni program. Izredni poznavalec lokalne zgodovine in častni občan Občine Kranjska Gora, France Voga, je predstavil fužinarstvo, pašništvo in gorništvo skozi čas v dolini Vrata. Sledil je nastop kvarteta Čepa – Baško jezero in z veseljem smo se pridružili petju neuradne koroške himne Tam čer teče bistra Zila.

Za njimi je natopila slovenska vokalna skupina Canticum novum, ki je s svojim izrednim nastopom prebudila domoljubna čustva pri slehernem obiskovalcu. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval kaplan Tine Povirk, glasbeno pa so jo nadgradili že omenjeni pevci in pevke.

Po uradnem delu je sledilo druženje ob zvokih harmonik Jake Kerna in Kristjana Cuznarja, za prisotnost slovenske narodne noše in plesni nastop pa so poskrbeli plesalci in plesalske Folklorne skupine Juliana iz Hrušice.

Za jedačo in pijačo je bilo odlično poskrbljeno, saj so za dobrote z vseh treh dežel, z Gorenjske, avstrijske Koroške in iz Kanalske doline, poskrbeli soorganizatorji dogodka.

Tovrstno srečanje je v dolini Vrata potekalo prvič, glavnega organizatorja, Zavod SiKult, pa je povezal s Triglavskim narodnim parkom, Slovenskim planinskim muzejem, Turističnim društvom Dovje – Mojstrana, Planinskim društvom Dovje – Mojstrana in z domačim Kulturnim društvom Jaka Rabič, Matjaž Podlipnik.

Bil je lep, sončen dan, ki bo v srcih udeležencev ostal vse do naslednjega leta, ko se dogodek zopet seli domov, na stičišče slovenskega in nemškega sveta, na Dobrač na avstrijskem Koroškem.

M. P.
Kvartet Čepa – Dobniško jezero je zapel pod Steno.
Foto: Jože Košnjek
Natalija Štular, kustosinja pedagoginja iz Slovenskega planinskega muzeja je predstavila zgodovino alpinizma v Steni.
Foto: Jože Košnjek
Pri Kapeli Sv. Cirila in Metoda nam je zapela vokalna skupina Canticum Nuovum.
Foto: Jože Košnjek
Folklorna skupina Julijana iz Hrušice je predstavila slovenske narodne plese.
Foto: Jože Košnjek
Mašo je daroval g. kaplan Tine Povirk.
Foto: Jože Košnjek
S harmoniko sta nam ogrela srca Kristijan Cuznar in Jaka Kern.
Foto: Jože Košnjek
Za pijačo in jedačo smo poskrbeli Slovenci iz vseh treh dežel – z Gorenjske, avstrijske Koroške in iz Kanalske doline.
Foto: Jože Košnjek

0 Comments

Leave Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ta stran uporablja piškotke. več informacij

Če jih ne dovolite, stran morda ne bo delovala pravilno. Ali jih želite omogočiti?

zapri